Categorieën
Artikel

Artikel: Yoga voor kinderen

Soms vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als ik als kind de mogelijkheid had gehad om yoga te doen. Het blijft natuurlijk gissen maar ik vermoed dat ik dan in mijn leven andere keuzes zou hebben gemaakt. Dat ik dan wat minder voor vastigheid en zekerheid zou hebben gekozen en wat meer voor het avontuur.

“Als alles kan wat doe je dan?” Dat is de vraag waar ik mee speel nu ik als yogaleraar mijn eigen weg aan het vinden ben. De vraag is natuurlijk niet nieuw. Al vaker heb ik er een antwoord op moeten geven. Bijvoorbeeld toen ik na de middelbare school moest kiezen wat ik ging studeren. Wordt het wiskunde of informatica? Of misschien wel psychologie? Of bewegingswetenschappen? Of …

In vroegere tijden was het anders. Als je vader bakker of boer was dan werd je als zoon ook gewoon bakker of boer. Lekker duidelijk. Je hoefde niet te kiezen. Sterker nog: je kon niet eens kiezen. Je pad was al bepaald.

Mijn pad ontrolt zich gaandeweg. Ik weet niet of ik altijd de beste keuzes maak, maar een ding weet ik wel zeker: door yoga ben ik dichter bij mijn gevoel gekomen en worden mijn keuzes beter. Er is meer avontuur.

En daarom geef ik nu yoga aan kinderen. Niet alleen omdat het super leuk is om te doen, maar ook omdat het kinderen helpt om alles te ontwikkelen wat ze in zich hebben. Want er is uiteindelijk maar een antwoord op de vraag “Als alles kan wat doe je dan?”: ronduit jezelf zijn!

Oefening:

1) Stel dat vandaag alles kan. Wat zou je doen?

2) Neem een dagje vrij en doe het echt.

Gepubliceerd in de yogakrant, lente-editie 2017.

Oefen samenShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *