Categorieën
Artikel

Artikel: Hoe ik mijn intuïtie leerde volgen

yogakrantherfst2Ik was universitair docent. Al een tijd voelde ik dat die baan niet meer bij mij paste. Maar ja, gewoon stoppen en wat anders gaan doen? Die gedachte kwam niet eens bij me op. Ik was het werk gewend en het betaalde goed. En dat het niet helemaal bij me paste? Ach ja, dat was gewoon zo.

Ik was altijd goed geweest in wiskunde. Vond het ook leuk. Ik besloot informatica te gaan studeren waar ik leerde als een computer te denken. Ik specialiseerde me in een technisch onderwerp in de kunstmatige intelligentie waarop ik promoveerde. Vervolgens ging ik er les in geven.

Als tegenwicht had ik altijd wedstrijdatletiek gedaan. Toen ik daarmee door blessures moest stoppen ben ik gaan dansen: improvisatiedans waarbij je spontaan beweegt op muziek. Ook ben ik ‘random walks’ gaan maken: willekeurig wandelen door de stad zonder doel voor ogen. En ik ben yoga gaan doen.

Ik begon houdingen uit de yogalessen zelf thuis te oefenen. Zo ontstond langzaam mijn eigen yoga practice. Deze was elke dag weer anders. De ene dag deed ik een stevige practice, de andere dag een rustige. Op sommige dagen helemaal niets. Ik leerde voelen wat ik nodig had.

En zo kwam het dat ik op een dag de knoop doorhakte en mijn baan als universitair docent opzegde en verder ging als yogaleraar.

Oefening voor thuis:
(investering: minder dan 2 minuten)

a) Doe nadat je bent opgestaan een gemakkelijke yogahouding uit een van je yogalessen. Kies een houding die op dat moment goed voelt om te doen. Als je niets weet: Ga rechtop staan met je armen omhoog langs je oren. Houd de houding 6 ademhalingen aan.

b) Doe vervolgens een tweede gemakkelijke houding uit een van je yogalessen. Kies er een die goed voelt om direct na de vorige te doen. Als je niets weet: Breng beide handpalmen samen voor de borst. Houd weer 6 ademhalingen aan.

Tip: Niet nadenken! Gewoon doen.

(artikel gepubliceerd in De Yogakrant, herfst 2016)

Oefen samenShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *